Škody spôsobené povodňou treba oznámiť do 18. augusta

05.08.2004 Celý región

Najneskôr do stredy 18. augusta majú podať poľnohospodárske podniky a spoločnosti oznámenie o výskyte živelnej pohromy Pôdohospodárskej platobnej agentúre. I...
Najneskôr do stredy 18. augusta majú podať poľnohospodárske podniky a spoločnosti oznámenie o výskyte živelnej pohromy Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Informoval o tom 4. augusta na podvečernom stretnutí v Kapušanoch v okrese Prešov minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon.

Ak postihnuté subjekty tak urobia, nemusia mať obavy, že utrpia ujmu. Minister ďalej povedal, že škody, o ktorých sa počas pracovného výjazdu do východoslovenských regiónoch postihnutých povodňou v poslednom júlovom týždni informoval, v konečnom dôsledku už výraznejšie neovplyvnia žatevné výsledky na Slovensku. Odmietol tiež, aby sa jeho rezort nejakým spôsobom angažoval v odškodnení poľnohospodárov.
Záplavy a nadmerné zrážky spôsobili podľa predbežných odhadov samotných poľnohospodárov v Prešovskom kraji škody za 132 miliónov korún. Najviac asi 36 miliónov korún v okrese Prešov, v okrese Poprad 25 miliónov korún a v okrese Humenné 23 miliónov korún. Minister naznačil, že niet metodiky vypočítavania škôd a tú by mala stanoviť ústredná povodňová komisia.
Simon navštívil družstevníkov v Malčiciach v okrese Michalovce a v Kapušanoch a vyjadril smútok, že živelná pohroma veľmi poškodila dobrú prácu ľudí na poli. Predseda družstva v Kapušanoch Vladimír Palša konštatoval, že z 3500 hektárov poľnohospodárskej pôdy im voda zo Sekčova a z miestnych potokov zaplavila vyše 200 hektárov.
Minister Simon obhliadkou povodňou postihnutých lánov PD Lemešany, spol. s r. o. , so sídlom v Drienove okres Prešov začal ráno 5. augusta program svojho druhého dňa pobytu na východnom Slovensku.
Predseda PD Pavol Leško ministra informoval, že Torysa potom, čo v piatok 30. júla vystúpila zo svojho koryta spôsobila spoločnosti predbežné škody na vyše 11 miliónov Sk. Zaplavila im úrodu na 910 hektároch od Hanisky pri Prešove až po Bretejovce.
Leško upozornil ministra na fakt, že v tomto priestore sa Torysa pravidelne pri nadmerných zrážkach vylieva. Podľa neho hlavnou príčinou je zanedbaný tok rieky, ktorý nikto nečistí napríklad od popadaných topoľov. Správcom toku je Slovenský vodohospodársky podnik a minister prisľúbil, že v medzirezortnom konaní na tento problém poukáže.

(jj)
 

Vyberte región